Rabu, 17 Januari 2018

Nak lebih 'Berani Baca Al-Quran'?


Alhamdulillah, tahun 2018 baru sahaja kunjung tiba. Selalunya tahun baru ni kita pasang azam. Apa azam anda tahun ini ? 

Ramai kawan-kawan saya kata azam mereka tahun ni nak jadi lebih dekat dengan Allah swt. Bila nak dekat dengan Allah swt kuncinya adalah kena rapat dengan  Al-Quran sebab melalui kitab inilah Allah swt share  nasihat , pedoman & mutiara kehidupan agar hidup lebih diberkati & diredhaiNya.

Tapi mungkin, ramai juga di kalangan anda yang masih bergelut untuk fasih baca Al-Quran (bagi mereka yang sudah fasih, alhamdulillah).

Sebenarnya, kita bukan tidak mahu belajar baca Al-Quran, tapi kerja & tugasan seharian kita banyak. Balik kerja pula dah penat. Nak hadiri kuliah sabtu ahad pula, 'clash' masa bersama keluarga.Pakej kombo ini akan membantu menyelesaikan 4 masalah utama tajwid iaitu :
  • selalu confuse hukum Mad, tak sure mana nak baca pendek, mana nak baca panjang menyebabkan bacaan Al-Quran tersekat-sekat
  • makin belajar tajwid, rasa makin pening sebab banyak persoalan & pertanyaan tajwid tergantung tidak terjawab
  • selalu rasa keliru dengan hukum tajwid menyebabkan hati anda tak yakin & rasa was-was baca Al-Quran
  • kadang-kadang ada terdetik teringin nak tahu apa tafsiran ayat. Tapi confuse pula banyak sangat buku tafsir di pasaran, tak tahu mana satu yang bagus. Takut salah beli, ‘sesat’ pula nanti.

Sekian, moga bermanfaat untuk memudahkan anda membaca Al-Quran dengan tajwid lebih teratur sempena Tahun 2018.

Tiada ulasan: